Първоначално в цивилния сектор, основан през 1964г., Ими (моя учител и създател на Крав Мага) раздаваше военно облекло на практикуващите, които се обучаваха при него (предимно млади мъже или тийнейджъри).

Малко по-късно той прие джудо униформите и системата с цветни колани в следната последователност: бял, жълт, оранжев, зелен, син, кафяв и черен.

Това продължи до 1987г., когато Ими и аз като ръководител на професионална комисия и неговата дясна ръка коригирахме и променихме учебната програма, както и добавихме още четири допълнителни нива (от 2-ри до 5-ти дан), по-късно наричани нива Expert. Цялата нова учебна програма беше одобрена от Ими.

В края на 80-те години на миналия век някои от главните инструктори започнаха да се отдръпват от коланите и джудо униформите като започнаха да носят джудо/карате долнища, тениски и суитчъри. На по-голямата част от занятията по Крав Мага тези инструктори не носеха колани.

В по-късен етап и най-вече, когато беше създадена Международната Крав Мага Федерация (IKMF) с подкрепата и благословията на Ими нивата бяха преобразувани в различни категории и беше въведена системата с нашивки. Още тогава беше ясно, както на Ими, така и на хората от обкръжението му, че Крав Мага не е като другите бойни изкуства, тъй като постоянно се развива, подобрява, проверява и е система предназначена за самоотбрана, бойни умения и защита на трето лице.

От тогава ние имаме следните нива:

  • 5 нива Practitioner
  • 5 нива Graduate
  • 5 нива Expert

Всички те имат специфични изисквания и учебна програма с цел да се премине от едно ниво към друго по-високо. Също така съществуват и 3 нива Master (Ими почина след като ми даде ниво Master 3/Expert 8), но към тях няма учебна програма.

Дори и в днешно време има организации и инструктори, които все още използват старата учебна програма по Крав Мага от 70-те и средата на 80-те години на миналия век, както и системата с цветните колани.

От Еял Янилов – Основател и Главен Инструктор на Krav Maga Global (KMG)