Ими се фокусираше основно върху техниките и точното техническо решение, за да разреши специфичен проблем. Именно в това той беше превъзходен и уникален. За него това беше първостепенно, но в същото време подготвяше и физическите възможности на тялото, за да издържи на конфликт. По времето когато започнах да практикувам Крав Мага не се наблягаше много на психическата подготовка. Изненадах се когато по време на погребението на Ими (Януари 1998г.) открих, че един от най-високо поставените инструктори по джудо говореше за приноса му в тази област (в края на 1960г.) и обясняваше за бойния дух, който той беше вселил у тях. Ими несъмнено имаше боен дух и когато беше нужно той действаше без колебание.

Тактическият подход беше доста пренебрегван в зората на Крав Мага. Първите искри се появиха, когато Ими започна да говори за “превенция”, но на практика не го упражнявахме. За да демонстрира тактическото мислене на превенцията, Ими първо ни показа техники като “образователен стоп” – начин да избегнеш сграбчване, докато атакуващия все още е далеч. След “образователния стоп” човек трябва да каже нещо като “остави ме на мира” като така демонстрира вербална де-ескалация. Имаше също някои разяснения и обучения относно решения за различни обхват и дистанция. Главният пример е по време на атака с нож – човек трябва да изрита нападателя от далечна дистанция, да премести тялото си от линията на атаката при средна дистанция и да използва само защита с ръка от близка дистанция. През годините нещата станаха по-ясни и по-дефинирани. В краят на 80-те години на миналия век, когато Ими ми постави задачата да напиша новия учебен план на системата, Крав Мага се превърна в изчерпателна и изкусна система, не просто съвкупност от техники както беше позната до тогава. Също бях натоварен с мисията да предам това знание на високите нива инструктори по това време, което беше изпълнено успешно само до някъде.

Господин Шайк Барак (пенсиониран подполковник от Израелските Отбранителни Сили) направи първия реален опит да въведе тактическия подход като част от Крав Мага. Работил е с Ими и е бил негов ученик до края на 50-те години на миналия век. След пенсионирането на Ими от активна служба, Шайк го замества като главен инструктор по Крав Мага в израелската армия и получава ранг Master Level 1. Въпреки, че Шайк е на годините на родителите ми ние практикувахме заедно под ръководството на Ими. Той е мой добър приятел и през годините сме си сътрудничили често, включително при откриването на група по Крав Мага в Тел Авив. Шайк представи скица-алгоритъм, описваща как трябва да се държи човек в случай на насилствена конфронтация. Тя беше добавена в учебния план в края на 80-те като “лекция” и препоръка да бъде включена в обучението от първо ниво, но все още това не се практикуваше.

В действителност не знаехме какво да правим с нея, просто поставихме някакъв акцент върху избягването и употребата на общи предмети. Едно от нещата, които направих беше да изградя цялата концепция на разделянето и използването на общи предмети на семейства, принципи на действия и техники. Само няколко години по-късно започнахме да превръщаме Крав Мага в организирана тактическа система. Благодарение на това, което Ими ни показа през годините, той стои в основата на този процес. Ако не греша, около 2002г. – 2003г. започнахме да влагаме много повече време и усилия, упражнявайки употребата на темите на превенция, де-ескалация, избягване, усъвършенстване на пре-файт и пост-файт концепциите. През следващите години имах възможността да продължа разработването на тактическия подход в Крав Мага. Това включваше различни ритми в действията, съответните принципи на самоотбрана, тактики в боя, конкретни действия описани във семейства, както и серии от техники.

Едва след основаването на Krav Maga Global (KMG) въведохме в учебната програма различни симулации (по една основна за всяко ниво). Целта беше по този начин да се фокусират и насочат практикуващите към това как да използват различни тактики от системата. Включихме: използването на позиция, езика на тялото, гласа, позиционирането и смяната на местоположението с цел предотвратяване, избягване и де-ескалация на насилствени конфронтации; по-добро разбиране на времевата линия и естествените реакции, които зависят от фазите и интервалите; психическо състояние. Сега описваме много важни концепции от нивата Operator, Fighter и Warrior. Някой от тези неща съществуваха още, когато започнах да практикувам Крав Мага преди повече от 40 години, но по-голямата част от тях бяха развити или създадени през по-късните години. С постепенното развитие и подобрение, постоянното движение в правилната посока ние целим да предадем на нашите ученици и инструктори най-напредналите, приложими, прости и ефективни знания, образование и обучение. Достигаме до нашите практикуващи и инструктори чрез срещи на живо, персонални уроци, групови обучения, DVD-та, видео клипове, ръководства, книги и в последно време с MaxKravMaga – нашия онлайн сайт за обучение.

От Еял Янилов – Основател и Главен Инструктор на Krav Maga Global (KMG)