Най-важното нещо относно обучението по Крав Мага за жени е, че изравнява нивото на игралното поле. Няма значение дали опонентът ти е по-висок от теб, по-тежък, дали размахва бейзболна бухалка и изглежда зъл. С бързо обезоръжаване и удар в слабините, дори най-тежкия нападател е лесно обезоръжен. Всичко в Крав Мага се отнася до това да предприемеш необходимите действия и да излезеш жив от всяка ситуация. Няма такова нещо като “почтена битка” в Крав Мага. Успешен сценарий за Крав Мага е, когато победителят сканира района за още потенциални нападатели и тогава се изтегли от мястото на нападението. Всичко е заради самосъхранението в неговата най-висша форма.

Крав Мага е лесна за учене

Системата първоначално е създадена за осемнадесет годишни новобранци, които са на път да станат войници. Практикуващите Крав Мага по това време са търсили най-ефикасната система за ръкопашен бой (с възможно най-малко занятия), за да останат живи по-дълго време на бойното поле. Това е тази ефективност, която все още е в основата на Крав Мага. Защо Крав Мага е толкова лесна за учене? Може да не го знаете, но тялото ви има естествени реакции за всички сценарии на нападение. Това е едно от първите неща, които преподаваме на семинарите по Крав Мага за инструктори. Крав Мага е за това, да се правят малки, но значими промени в естествените реакции на тялото при атака и след това доизглаждане на тези промени до нивото на рефлекс. Ако направиш грешка докато се защитаваш, Крав Мага винаги те учи да довършиш техниката и след това да се върнеш и да поправиш това, което си направил грешно. В реална ситуация, няма как да спреш по средата на атаката или защитата и да кажеш на нападателят “Да го направим отначало? Обърках го!”. Крав Мага е обучение за ситуации от реалния свят. Ето защо Крав Мага е развиваща се. Нашият свят става все по-опасен за живеене.

Крав Мага ти дава самоувереност

Знаем какво да правим, когато влезем в колата си в тъмен гараж след работа в офиса: как да действаме, когато някой се опита да ни нападне в колата, как да държим ключовете си, когато ходим по тъмна алея, как да се оглеждаме в тъмното и т.н. Всички тези действия преподавани в Крав Мага обогатяват личния ни арсенал от знания, които ни дават увереността, че когато нападението ни достигне, ние ще сме готови за него. Получавайки удар или двайсет с партньора ви по време на обучението, ще придобиете идея как ще почувствате удар на тъмна улица. Няма магическа формула за добиване на самоувереност, но ако се ангажирате да поемете отговорност за вашата сигурност и благополучие, то тогава Крав Мага е едно от най-добрите средства напред към тази цел.

Крав Мага ви поддържа във форма

Ако мразите бягането пред телевизора, монотонните тренировки във фитнеса, ако ви е писнало от рутината в Йогата или почти всяка тренировъчна програма, Крав Мага е за вас. Безкрайните комбинации от техники и нови движения ще имат много по-голяма ефикасност през отделеното време. Поддържане на пъргав ум е един от крайъгълните камъни в Крав Мага. Това означава, че понякога инструкторът (както и трябва) ще ви нападне докато отивате към колата си след занятие. Трябва да очакваш неочакваното през цялото време. Бързото превключване между отделните упражнения, поддържа ума ви координиран и пъргав както и готов за следващото, което предстои.