Днес обучението по Крав Мага на Израелските отбранителни сили (IDF) е разделено в три секции:

 1. Самоотбрана
 2. Ръкопашен бой
 3. Защита на трето лице (ВИП)

Целите на всяка секция са различни и в някои случаи могат дори да си противоречат.

 1. При самоотбрана основната цел е да се избегнат конфронтации.
 2. При ръкопашния бой целта е да се нанесат максимални поражения за минимално кратък период от време срещу противника.
 3. При защитата на трето лице е нужно да се защити друг човек, дори и с риск да се понесат щети.

Въз основа на по-горното инструкторът трябва да прецени какви са нуждите на неговите ученици, за да приложи най-правилният метод за обучение.

В тази статия ще разгледаме как преминава обучението в Израелските отбранителни сили (IDF). Целта на войниците е да нанесат максимални поражения в най-кратък период от време и основната задача на инструктора е да ги обучи на това.

Един от четирите основни стълба на Крав Мага е боецът.

Като част от своя дълг войникът трябва да защитава съществуването на родината си и нейната независимост. Той трябва да предпази страната си от врагове, които могат да нарушат начина на живот на съгражданите му. За да бъде способен да изпълни ролята си един войник трябва да притежава три компонента:

 1. Ценностна система – воля да защити страната и народа си.
 2. Оръжия – инструменти, които биха му помогнали в битката.
 3. Боеспособност – физическа и психическа подготовка за бой.

В зависимост от мисията и звеното, в което войникът служи той получава подходящи за това оръжия: боен самолет, танк, пушка, пистолет, нож и т.н.

Крав Мага е едно от оръжията, които един войник може да използва. Пример за това са ситуации, в които не е възможно огнестрелното оръжие да се използва като такова – войникът се намира в проблемна зона като бензиностанция или сред голяма тълпа от хора; оръжието му е засекло; не е законно да се използва огнестрелно оръжие или смъртоносна сила; нужно е да бъде задържан даден обект без да бъде елиминиран. В тези случаи той трябва да използва своето тайно оръжие – Крав Мага!

Обучението по Крав Мага прави войниците по-уверени и по-големи професионалисти. Снайперистът е зависим от оръжието си. Крав Мага премахва тази зависимост и дава чувство за увереност, превръщайки тялото му в смъртоносно оръжие. Следователно е наложително за всеки един снайперист да владее Крав Мага.

Крав Мага обучава в четири направления:

 1. Физическо
 2. Техническо
 3. Психическо
 4. Тактическо

Важно е всяко едно от тези направления да бъде надграждано и подобрявано постоянно. Добрият войник трябва да е изключително опитен във всяко едно от по-горните. Това е въпрос на живот и смърт. Ако един войник е слаб в едно от направленията, това може да се окаже фатално в реална бойна ситуация.

Изграждането на едно бойно звено в армията се разглежда в четири стъпки:

 1. Ниво войник – следва заповедите бързо и точно.
 2. Ниво боец – усъвършенства смъртоносни техники.
 3. Ниво звено – група от бойци, които действат заедно.
 4. Ниво цел – в зависимост от отделното звено.

Обучението по Крав Мага трябва да поддържа и асистира тези нива. В зависимост от звеното всяка стъпка може да отнеме различен период от време – варирайки от дни до месеци в зависимост от нуждите на служещите в него. При специалните звена всяка стъпка е също така и подбор – войник, който няма добро представяне няма да стане част от звеното.