През последните няколко години Крав Мага стана световно известна. Този израелски стил има заслужена репутация на една от най-ефективните системи за бой на близка дистанция, отбранителни тактики, бойни умения и невъоръжена самозащита в света. Информацията за системата постепенно става достъпна за широката аудитория – създадени са голям брой клубове по Крав Мага в САЩ, Великобритания, Европа, Австралия и дори в Индия. Крав Мага присъства в Холивуд във филми като “Ултиматумът на Борн” и видео игри като GTA и Splinter Cell. Въпреки това дори и днес хората извън Израел рядко знаят, че Крав Мага има оръжейна дивизия. В началото Крав Мага се развива като военна система за близък бой, включваща: бой с щик, бой с нож, използване на всякакъв вид огнестрелно оръжие като ударно оръжие, предпазване на оръжието и много други. Когато след 20 години Ими Лихтенфелд завърши службата си в Израелските отбранителни сили (IDF) той трансформира системата към нуждите на цивилните – освен методите за самозащита, той разработва техники за използване на различни произволни предмети – като ключове, химикалки, чадъри, чанти, столове и много други. По-късно на базата на тези техники разрабова универсална методология за използване на общи предмети като оръжия за самозащита.

Тази концепция е много проста и интуитивна и може ефективно да се прилага от всеки, който практикува някакво бойно изкуство. Главната идея е, че има само няколко стандартни начина да се използват общи предмети като оръжия. Ако някой научи тези начини ще може да използва всеки намерен предмет като средство за самозащита. В Крав Мага обучаващия се се учи да използва предмети/”оръжия” като част от тялото и като продължение на ръката – при нужда практикуващия ще използва краката си, другата си ръка, задната част на предмета и много други за защита или атака в зависимост какво изисква ситуацията.

Класификация в Крав Мага на всички предмети разделени в няколко категории:

 • Предмети сходни с пръчка

Това са: счупени клони, метли, бутилки, бейзболни бухалки, билярдни щеки, стикове за голф или хокей, чадъри, метални лостове, чукове, джобни фенерчета и други предмети, които позволяват да ударите или изтласкате противника на дистанция. Подобен вид “оръжие” се използва главно при атака на противник от безопасна дистанция преди да се е доближил близо до вас или да блокирате атаката на нападателя. Основни техники с пръчка – размахващи удари от различна посоки и ъгли (като подобно движение може да бъде използвано за основен блок/защита) и изтласкване държейки оръжието с една или две ръце. Основните цели на удара са главата, врата, ключиците, слънчевия сплит, лактите, коленете, бъбреците и слабините. В ситуация, в която нападателят се опитва да ни сграбчи, удари или ритне, можем да се защитим като “нападнем” ръцете, китките или предмишниците. Изтласкванията обикновено са насочени към лицето, слънчевия сплит, гърлото или ребрата.

 • Предмети сходни с щит

Тази категория включва всички големи, но не толкова масивни предмети, които могат да бъдат поставени на пътя на удрящ крайник или оръжие, абсорбирайки и спирайки удара: чанти, куфари, столове, големи книги, дъски, кутии, капак на кофа за боклук и много други. Дреха стегната около предмишницата също може да играе ролята на щит. Когато блокираме крайник или оръжие е много важно да държим импровизирания щит по такъв начин, че ръцете да са зад него и да не се излагат на удари. За да не получим удар е препоръчително да насочим “щита” срещу посоката на атака, така че да посрещне нападението на разумна дистанция, далеч от тялото ни. За разлика от другите категории, предметите сходни с щит се използват за пасивна защита. Тя няма да повлияе на противника (освен ако не го ударим с твърда част на предмета), така че след употребата на предмета трябва да следват контраатаки със свободната ръка или най-често с краката.

 • Предмети сходни с нож

Тази категория покрива всички онези предмети, които могат да бъдат използвани за намушкване или за рязане: ножове, ножици, отвертки, счупени бутилки или стъкла, длета, моливи, химикалки, бръсначи, вилици и много други. Предмети като ножа, се използват на средна дистанция (приблизително дължината на разтегната ръка), за да атакуват противника в уязвими зони, които не са защитени от дрехи: ръце, китки, лице, врат. Три от най-типичните техники с подобни предмети са: фронталното намушкване, “айс пик”/намушкване отгоре надолу, “ориенталско”/намушкване отдолу нагоре, както и разрязване. Въпреки това, ако знаете друга система за бой с ножове може да използвате вашите предпочитани техники. Тъй като тези техники могат да бъдат смъртоносни практикуващите Крав Мага се учат при какви обстоятелства и нужди могат да ги използват.

 • Предмети сходни с камък

Това са малки, но масивни предмети като: камъни, пълни бутилки, топки за билярд, телефони, пепелници, малки статуи, големи книги, халби за бира и много други. Тези предмети могат да се използва по два начина. Първото нещо, което правим е да нараним нападателя, като хвърлим предмет от разстояние. За да не допуснем нападателя да се доближи до нас предметите трябва да бъдат насочени към лицето или гърдите му от няколко крачки разстояние. Друг вариант за използване на същия предмет, но на по-близка дистанция, е нанасяне на удар в главата или друга уязвима зона. Начинът на атака наподобява удар с длан или юмрук и е важно пръстите ни да не бъдат приклещени между предмета и целта.

 • Малки предмети

Тази категория се отнася за всички онези предмети, които можем да използваме, за да разсеем противника като: ключове, монети, часовници, запалки или храна, които да хвърлим в лицето му. Възможно е за няколко секунди да заслепим атакуващия с фенерче, да хвърлим пясък или пръст с ръка или крак в лицето му, както и много други (във всички случаи целта са очите на противника). Различни течности като алкохолни или горещи напитки (чай или кафе) и дори обикновена вода могат да бъдат плиснати в лицето на противника. Можем да напръскаме очите му с лак за коса, спрейове за насекоми, парфюми или дезодоранти. Трябва да използваме момента, в който противника е объркан, за да побегнем или да отвърнем.

 • Предмети сходни с въже

Към тази категория спадат всички предмети, които позволяват на човек да удари, да върже и да души противника си: синджири, вериги за колело, колани, гумени маркучи, поводи за кучета, метални въжета, електрически жици и кабели, камшици, въжета, презрамки и други. Основните техники, които могат да бъдат приложени с подобно оръжие дори от начинаещ са камшичните удари и замахванията. Верига или дебел гумен маркуч могат да бъдат използвани, за да ударим нападателя (удара може да бъде насочен към главата, врата, коленете, ребрата, ключиците и други). Жици или кожени колани се използват главно срещу лицето или ръцете, защото не са защитени от дрехи, както и срещу слабините. Основната цел не е да съборим противника, а да го разсеем и да използваме момента за по-деструктивна атака или за да се оттеглим. Меки предмети (тениска или кърпа) обикновено се използват срещу очите на противника – за да го разсеем или за да го заслепим за няколко секунди.

 • Други категории или предмети

Това са превозни средства, електричество и огън. Обучаващите се се учат на основната употреба на подобни предмети. Хората наоколо също могат да ни помогнат (не гледаме на тях като на обекти, но техния принос във нашето оцеляване може да бъде огромен).

Някои предмети могат да бъдат включени в няколко категории едновременно. Например, чукът е комбинация от пръчка и камък. Брадвата е комбинация от пръчка, камък и нож.

Крав Мага е уникална със своя подход към употребата на общи предмети за самозащита и универсалните методи на обучение. Концепциите в системата ни позволяват да използваме на практика всеки предмет, до който имаме достъп. Не е нужно да се замисляме много коя техника може да се използва при всяко специфично “оръжие”.

За да бъдем способни да използваме обкръжаващите ни предмети в реална ситуация на самозащита е нужна практика. Трябва да се обучаваме всекидневно, когато сме вкъщи, когато се разхождаме се по улицата, в ресторанта или докато работим. Нужно е да се огледаме и да се опитаме да помислим как и какво можем да използваме за самозащита, до кои от тези предмети имаме достъп в момента? Към коя категория предмети всеки един от тях принадлежи? Кой от тях бихме предпочели да използваме първо? Защо? Малко по малко ще се научим да обръщаме внимание на заобикалящата ни среда (непрекъснато, във всеки един момент, така, че ако има нужда ще сме способни да се въоръжим за части от секундата). Когато се упражняваме в школата по самоотбрана или в задния двор с приятели трябва да се опитаме да използваме различни предмети (преди всичко, тези които винаги имаме в себе си – ключове, чанта, яке и други) като оръжие в схватка срещу невъоръжен нападател, срещу нападател въоръжен с нож или пръчка и срещу повече нападатели. Трябва да изберем тези техники, които са най-ефективни за нас и да ги учим, докато не се превърнат в инстинкт. Нужно е повишено внимание, за да не нараним себе си, приятелите ни или да изпочупим всичко около нас.

Няколко общи принципа, които могат да бъдат приложени към всяко едно оръжие:

 • Трябва да използваме силно срещу слабо.

Когато използваме импровизирани оръжия е нужно внимателно да подберем целта си. Оръжието ни трябва да е “по-силно” от тялото на противника в тази област. Например, ако държим железен лост или винкел не е нужно да обръщаме особено голямо внимание в намиране на подходяща цел – всеки наш удар ще бъде разрушителен. Ако сме въоръжени с химикалка или ключ, списъкът с възможните цели автоматично се стеснява в части от тялото, които не са покрити с дрехи – лице, врат и ръце.

 • Трябва да удряме в 5 основни посоки.

Почти всеки удар или блок с оръжие може да бъде в 5 основни посоки – нагоре, надолу, надясно, наляво, напред и естествено всички вариации, ъгли и диагонали.

 • Възможно е да оставим или да сменим оръжието.

Когато се въоръжим с даден предмет не е нужно да го задържаме през цялото време – може би в даден момент ще е по-добре да го пуснем (или да го хвърлим), особено ако спъва или ограничава действията ни и при първа възможност трябва да грабнем нещо друго.

 • Трябва да използваме не само оръжия, но също ръце и крака.

Не трябва да обвързваме съзнанието си само с оръжието, а и да си спомним, че имаме чифт крака, може би свободна ръка и глава. Като проста бойна тактика може да имитираме, че нападаме с оръжието, а в действителност да атакуваме с ръка или крак или обратното. Можем да блокираме с оръжието и да контраатакуваме с крайник и други.

 • Трябва да използваме кратки движения.

Ударът е нужно да бъде кратък и без предварителна подготовка, която може да телеграфира за намеренията ни на нашия противник.

И последно, искам да ви пожелая никога да не се налага да прилагате уменията описани в тази статия. Въпреки това, ако някой ден се окажете в ситуация, в която трябва да защитите себе си или вашите близки с оръжие в ръка, е по-добре за вас да бъдете подготвени. Както римляните са казали: “Ако искаш да живееш в мир, бъди готов за война”.