Скорошните събития по света накараха много хора да проявят интерес към персоналните приспособления за самоотбрана. Обикновено  хората се страхуват, липсват им увереност и спокойствие, когато стане въпрос за насилие. Повечето хора в днешно време са читатели или зрители (заобиколени от много екрани, вестници и списания), а много по-малко са тези, които действат.

Като част от нашата култура, ние сме жертва на всевъзможни пазарни стратегии, които ни предоставят достъп до продукти за употреба при всякакви нужди. Веднага след някоя ужасяваща кампания в интернет, телевизия или вестник, много компании и отделни личности изскачат на пазара като твърдят, че разполагат с най-добрия продукт или начин за заличаване на нашите притеснения и страхове. Единственото, което е нужно да направим е да си поръчаме техния продукт и всичките ни проблеми, стрес и конфликти с околните ще изчезнат.

Точно поради тази причина много хора смятат, че оборудването е решението. Разбира се различните инструменти могат да ни бъдат полезни в определена ситуация свързана с насилие, но всичко това много зависи от времето за реакция, възможностите ни, същината на проблема и вида на средството, което имаме под ръка. Най-важното нещо е да имаме психическата нагласа и техническата подготовка да реагираме при нужда. В повечето ситуации, помощните средства играят второстепенна роля. За да ги използваме адекватно е нужно да сме обучени и подготвени.

Арсеналът от приспособления за самоотбрана, които можем лесно да закупим и използваме зависи от законите в държавата, в която живеем. Някои държави позволяват средства за самоотбрана като пепър спрей и шокови пистолети, а други – не. Ще обърнем внимание на някои от приспособленията за самоотбрана достъпни на свободния пазар в различните страни.

Шоков пистолет (електрошок) – Достъпни са разнообразни видове с различна сила на действие. Работят на принципа на високо-волтов, ниско импулсен ток, който се изпраща при контакт с тялото на субекта и оказва негативно влияние върху нервната му система, което причинява болка и парализа. Два шипа/електрода провеждат средно 50-100 хиляди волта или повече към тялото на противника. Причиняват се повече щети, когато импулсите са изпратени до части на тялото в близост до нервни възли – като областта на врата и слабините.

Тейзър – Представлява разновидност на шоковия пистолет, който може да изстреля 2 или повече шипа, свързани с жици към тейзъра, предавайки по тях високо-волтов импулс. Обхватът на действие зависи от устройството и обикновено е между 3 и 10 метра. Шиповете (метални кукички) обикновено проникват под кожата на субекта.

Изваждането на шоковия пистолет от чанта или джоб е по-скоро приоритетно при атака. Клони към невъзможното да започнеш да го търсиш едва тогава, когато атаката срещу теб вече е започнала. Уверете се, че шоковия пистолет е в ръката ви още преди ситуацията да е ескалирала. В някои страни не само употребата, но дори притежанието на шоков пистолет е незаконно.

Личен паник-бутон – Това е много хитро приспособление за самоотбрана, препоръчва се като средство против изнасилване и нападение. Обикновено се задейства като се издърпва щифт от основното тяло на устройството. Звукът произведен от алармата е много силен – до прага на болката. Някои устройства имат копче играещо ролята на предпазител, което трябва да е включено, за да може устройството да бъде активирано. Произвежданият звук е около 100-150 децибела.

Както много други приспособления е нужно да бъде лесно достъпно и да е възможно да се активира при нужда под стрес. В случай, че е скрито в джоб или чанта по време на изненадваща атака, е много вероятно употребата му да бъде невъзможна.

Пепър спрей (лютив спрей) – Това приспособление за самоотбрана има много разнообразни форми – газ, струя, пяна или гел. Ние ще обърнем внимание на варианта, който пръска струя или гел и причинява усещане за изгаряне и раздразнение на очите, носа и устата. Първоначално спрейовете се предлагаха в малък флакон, подобен на дезодорант, но в последствие се появяиха и други разновидности като пистолети и ключодържатели.

Като цяло това е един много добър инструмент за справяне с нападатели, но трябва да се вземат под внимание някои особености при употребата му:

  • Нужно е да се прицелите изключително добре.
  • Ефективен е при относително къси разстояния.
  • Колкото по-голяма е дистанцията, толкова по-точни трябва да сте.

Както и при другите средства за самоотбрана, спреят трябва да е в ръката ви, за да сте готови да го използвате при изненадващо нападение. В някои страни притежанието му е забранено.

Куботан – малка палка, ключодържател, с дължина около 15 см. и ширина около 1,5 см. Това приспособление за самоотбрана обикновено е изработено от метал. Възможно е да има шип или топче от едната страна и ринг за ключодържател от другата. Рингът служи за прикрепяне към ключове или за поставяне на пръст в него с цел по-голяма стабилност при употреба. Създаден е през 1960г. от японския специалист по бойни изкуства Такаюке Кубота (в началото се е използвало от полицейските служители като средство за причиняване на болка).

Идеята на куботана е да се нанасят удари върху уязвими точки от човешкото тяло или да се оказва натиск с цел причиняване на болка. Има хора, които са създали цяла система върху употребата на това средство. За да приложите някои от техниките за контрол и причиняване на болка от тези “системи” e нужно да използвате ръцете си като при това вие ще бъдете изложени на доста голямо ниво на риск поради ограничените възможности за отговор и реакция. Има модели, които притежават и допълнителни хоризонтални шипове. В много страни притежаването на куботан е нелегално.

Надяваме се вече да разбирате по-добре същността на приспособленията за самоотбрана. Уверете се, че познавате добре законите в страната си, както и законите на държавите, които смятате да посещавате, за да не се окажете в неприятната ситуация да носите незаконни средства за самоотбрана.