Насилствено нападение може да сполети всеки един от нас по всяко едно време.

 1. Разберете същността на проблема
  • Дали се налага да защитите себе си.
  • Дали се налага да защитите друг (член на семейството, приятел или непознат, който има нужда от помощ).
 2. Идентифицирайте нападателя – Чрез визуален контакт и езика на тялото (гърди изпъчени напред, високо вдигната брадичка и разперени встрани ръце – демонстрирайки превъзходство).
 3. Избягване – Запазете дистанция от мястото, където се намира агресорът.
 4. Превенция – Спрете насилствения процес в по-ранен етап.
  • Оттегляне/бягство (винаги е най-добрия вариант)
  • Въоръжете се с общ предмет, за да заплашите и разубедите нападателя (често действа много респективно).
 5. Превенция чрез изпреварваща атака
  • Когато идентифицирате възможността, намеренията и средствата на агресора.
  • Когато усетите, че заплахата е непосредствена и реална.
  • Когато нямате друг избор.
 6. Подчинение и съгласие – Използвайте думи и движения, с които да успокоите агресора и напуснете зоната на конфликт по възможно най-бързия начин.
  • Подчинението върши добра работа, когато нападателят доминира и в повечето случаи ще получите много леки наранявания, ако изобщо има такива. Естествено това ще повлияе на вашето самочувствието, но все пак няма да има физически щети.
  • Съгласието обикновено действа добре, когато нападателят иска нещо материално, както е в случаите на грабеж. Просто дайте на нападателя каквото иска.
 7. Търсете помощ и уведомете другите
  • Този похват действа добре, когато сте избягали от агресора, който е искал да доминира и не е подкрепен от други.
  • Този начин не е много удачен и може да завърши със сериозни наранявания, когато сте сами срещу агресор, който не иска да бъде хванат. Той ще се опита да ви атакува бързо и агресивно, с цел да ви спре.
 8. Изпълнение на техники на атака, защита, контраатака и освобождаване – Всичко това може да се използва след придобиване на съответните знания и опит. Учейки техники и тактики, използвайки психологически и физически умения. В повечето случаи много прости защити с длан или предмишница, няколко удара с ръце и крака са напълно достатъчни, за да се справите с голяма част от посегателствата в действителност.
 9. Избегнете правните последици – Използвайте само пропорционален отговор (не бъдете твърде агресивни).
 10. Информирайте околните хора, че сте жертва на атака – Колкото се може по-скоро, особено когато активно се защитавате и котраатакувате, се постарайте всички около вас да разберат, че сте нападнати, че сте жертвата, а другия е нападателя. Ако държите в себе си оръжие, използвайте го само ако е неизбежно, а ако не го използвате, скрийте го, за да не останат очевидците на случващото се с грешното впечатление, че вие сте нападателя.
 11. Достигнете безопасна зона по възможно най-бързия начин – За да понесете минимални физически и психически вреди е нужно да достигнете безопасна зона по възможно най-бързия начин. Огледайте тялото си за наранявания и се погрижете за себе си, обадете се за помощ, опитайте се да си спомните колкото се може повече подробности за това как изглежда нападателя и как е облечен.
 12. Заключение – Крав Мага е интегрирана система за самоотбрана, бойни умения и защита на трето лице, произлизаща от израелските отбранителни сили (IDF), създадена от Ими Сде-Ор (Лихтенфелд).
  • Моля, имайте предвид това, че все по-често се срещат случаи, в които нападателят иска да накаже жертвата. Когато се предавате, бъдете сигурни, че сте защитени, особено чрез разстояние.
  • Човек, който има уменията да се защитава – придобити от обучения като тези провеждани от BKMA, би трябвало да е способен да приложи правилните тактики и техники, за да надделее над агресора и да вземе превес, дори за кратко време, което би му позволило да се оттегли бързо от опасността.

Ако искате да се научите на Крав Мага, натиснете тук!